Hannu Pohjannoro • Composer

© Hannu Pohjannoro 2014-16

valo jäätynyt, kaukana tuuli

[frozen the light, far away the wind]

1994-95

for flute, cello and piano

dur. 6-7'

© Fennica Gehrman

Premiered by Mikael Helasvuo flute, Eeva Rysä cello and Kari Tikkala piano. Helsinki Feb. 6th, 1995.

PROGRAM NOTE

 

Trion valo jäätynyt, kaukana tuuli sävellystyötä hallitsivat mielikuvat jostakin kirkkaasta, avarasta ja kylmästä. Teos on musiikkia suurten etäisyyksien yksinäisyydestä.

 

Toinen tärkeä lähtökohta oli luonnollisesti kokoonpanon soittimelliset mahdollisuudet. Varsinaista trio-musiikkia kappaleessa on melko vähän: kolmen soittimen tilanteet lomittuvat tavan takaa sooloihin ja duoihin, jotka nekin ovat lyhytkestoisia. Kokonaisuus hahmottunee nopealiikkeiseksi dialogiksi.

 

Näiden lisäksi sävellystyön aikana minua viehätti ajatus ajan yksisuuntaisuudesta, sekä edelliseen liittyen ”melkein-symmetrinen” kokonaismuoto. Weberniläisiä säveltarkkoja peilejä kappaleesta ei löydy, vaan symmetria-epäsymmetria -akseli toteutuu laajempien, ”teeman kokoisten” asioiden puitteissa. Ensimmäistä kertaa esiintyessään asia on uusi, kertautuessaan se voi olla samanlainen, mutta ei enää ”sama”. Hitaan keskivaiheen jälkeen palataan lopulta alkuun, mutta tapahtumien keskinäiset kesto- ja painokkuussuhteet ovat muuttuneet.

 

Tämä trio on monivuotisen Korvat Auki -vaiheeni viimeisiä sävellyksiä.